Restauracja & Bar Cristal
To jedyna taka restauracja w Białymstoku, a może nawet na całym Podlasiu. Precyzyjne połączenie smaków kuchni regionalnej i europejskiej, a także wybór najwyższej jakości produktów sprawiły, że Restaurant & Bar Cristal, jako jedyna restauracja na Podlasiu otrzymała rekomendację organizacji Slow Food. Nasza restauracja została także najwyżej ocenioną restauracją na Podlasiu w przewodniku Gault & Millau Polska 2018 oraz 2019 i w latach 2018-2023 znalazła się również w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika „Poland 100 Best Restaurants”. Szefem Kuchni Restaurant & Bar Cristal jest Piotr Bilnik.
Uwieńczeniem dokonań restauracji jest nagroda za Najlepsze Śniadania w sieci Best Western w Polsce w roku 2017 oraz 2018, która potwierdza opinie naszych gości oraz nagroda The Award of Excellence wg amerykańskiego magazynu Wine Spectator 2019. Nagrodę tą otrzymują restauracje, które posiadają dobrze dobrany asortyment blisko 100 wysokiej jakości win, od topowych producentów, wraz z tematycznym dopasowaniem do menu.
Nasza restauracja należy do Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku
http://szlaki.bialystok.pl/kulinarny/ https://www.bialystok.pl/pl/wiadomosci/aktualnosci/kulinarny-szlak-bialegostoku.html
Restauracja
Nasza kuchnia nigdy nie zawodzi, a serwowane połączenia smakowe sprawiają, że każda wizyta w Restaurant & Bar Cristal staje się wyjątkową przyjemnością. Przyjazna atmosfera oraz znakomita obsługa restauracji zapewnią, że zarówno lunche, jak i wykwintne kolacje pozostaną w pamięci na długo.
Szef kuchni - Piotr Bilnik
Pasjonat kuchni azjatyckiej, włoskiej oraz bliskiego wschodu.
Zaczynał przygodę z gotowaniem w latach 90-tych u Adama Gesslera
w ówczesnej restauracji „Dom restauracyjny Gessler”.
Doświadczenie zdobywał w restauracjach zagranicznych, między innymi pracował w hotelach 5* w Irlandii. W Londynie pracował w restauracji Antonio Carluccio oraz restauracji Marcusa Wareinga.
W 2015 roku wrócił do Polski, gdzie prowadził warszawską restaurację „Na lato”.
W okresie letnim prowadzi sezonowe restauracje na Mazurach Pepe i Lola
o profilach: włoskim i japońskim.
W restauracji Cristal objął funkcję Szefa kuchni od początku listopada tego roku.
Nagrody i osiągnięcia restauracji
Restaurant & Bar Cristal od lat nosi koronę “najlepszej restauracji” w Białymstoku. Potwierdzeniem tych słów są liczne nagrody i osiągnięcia, którymi możemy się poszczyć:
2016 – rekomendacja międzynarodowej organizacji Slow Food
2017 – The Best Breakfast wśród hoteli sieci Best Western
2018 – najwyżej oceniona restauracja na Podlasiu wg przewodnika Gault & Millau Polska
2018 – The Best Breakfast wśród hoteli sieci Best Western
2018 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant
2018 – Restaurant Week – najpopularniejsza restauracja, najlepsza atmosfera oraz III miejsce jako najlepsza restauracja na Podlasiu
2019 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant
2019 – najwyżej oceniona restauracja na Podlasiu wg przewodnika Gault & Millau Polska
2019 – The Award Of Excellence – wg amerykańskiego magazynu Wine Spectator
2019 – w gronie 12 najlepszych restauracji w Polsce zakwalifikowanych w konkursie Wine & Food Noble Night – finał 12 października 2019 –https://www.facebook.com/WineAndFoodNobleNight/videos/1184169218420638/
2020 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant
2021 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant
2022 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant
2023 – w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika Poland 100 Best Restaurant