Rezerwacja online

Restaurant & Bar Cristal – o naszym Szefie Kuchni

Łukasz Rakowski - Executive Chef w Resturant&Bar Cristal w Białymstoku oraz Regionalna Restauracja Żubrówka w Białowieży.
Pasjonat kuchni Polskiej a zwłaszcza regionu Podlasia. Tradycja w nowoczesnym wydaniu.

Biografia

Łukasz zaczynał od praktyk w Hotelu Bristol pod okiem Karola Okrasy. Później pracował w jednej z najlepszych restauracji w kraju "Amber Room" w Warszawie, prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro, pierwszego zdobywcy gwiazdki Michelin w Polsce. W 2010 roku objął stanowisko zastępcy Szefa Kuchni w Restaurant & Bar Cristal w Białymstoku. Tak szybki rozwój zawodowy sprawił, iż w 2012 roku został nominowany do tytułu "Kucharz - odkrycie roku" przez magazyn "Kuchnia". W czerwcu 2015 Łukasz objął stanowisko Szefa Kuchni w Restaurant & Bar Cristal. W listopadzie 2016 dołączył do wąskiego grona 34 Szefów Kuchni oraz restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Świadczy to o wysokiej trosce o jakość używanych produktów oraz jak informuje rekomendacja „ wyjątkowe interpretacje kulinarnych smaków i produktów Podlasia”. Dzięki pracy całego zespołu w 2017 roku restauracja Cristal znajduje się w Przewodniku Gault&Millau z najwyższym wynikiem na Podlasiu. Rok 2018 to kolejne projekty i wyzwania nawiązujące do „Kuchni Podlasia. Tradycji w nowej odsłonie”. Aby czerpać z niej jak najwięcej, do kuchni prowadzonej przez Łukasza dołącza Regionalna Restauracja Żubrówka. Dzięki temu dań Rakowskiego można spróbować zarówno w Białostockim Cristalu, jak i w Białowieży. Fascynują go produkty lokalne i tradycyjne, powszechnie znane, ale również te już zapomniane. Tradycja kulinarna od pokoleń kultywowana w jego rodzinie, sprawiła, że produkty regionalne to podstawa wszystkich jego dań i projektów. Podlasie, z którego pochodzi, jest dla niego prawdziwą skarbnicą smaków i aromatów. 

 

Powrót
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij